Safety equipment for sea kayakers (Norwegian only, sorry)

For mange er det å dra på padletur utenfor allfarvei noe av det mest givende og spennende en kan holde på med. Det blir imidlertid fort alvor når uhellet skjer og turen ikke går som planlagt. Hva bør du ha med deg i kajakk og vest av sikkerhetsutstyr? Dette er et stort tema og hva du trenger kan variere avhengig av hvor du er og hvor lenge du skal være på tur. Det finnes dermed ingen fasit og du bør bruke det utstyret du selv synes fungerer bra. Hold utstyret enkelt og øv på å bruke det.

Tiden går fort ved hendelser. Har du det du trenger for å overleve et døgn ute med skadet padler?

Ifølge en undersøkelse NRK gjorde i 2014, kan utryknings- og reisetid for et legehelikopter ta opp til 90 minutter avhengig av hvor i landet du er. I løpet av denne tiden må du som turleder eller turkamerat kunne passe på den som trenger profesjonell hjelp. Det finnes mye bra utstyr der ute men du kan også lett lage eget utstyr til å reparere utstyr og mennesker.

Noe alle må ha med seg er førstehjelpsutstyr. Bruk gjerne en vanntett pakke kjøpt på apotek eller lignende. Ta imidlertid ut innholdet og gjør deg kjent med det. Jeg har med meg en større boks som ligger i kajakken og en liten pose som jeg har i vesten. I vesten har jeg bandasje, elektriker tape og en munn til munn maske. Bandasjen er til blødninger på hender og hodet, elektriker tape er til sår på hender mens munn til munn masken er for egen sikkerhet hvis hjerte-lungeredning er nødvendig.

Har du det nødvendige utstyret til å fikse skadet padler og kajakk ute på havet?

I den større boksen med førstehjelp som ligger i kajakken har jeg:
– Bandasjer til å stoppe blødninger
– Sportstape, dette kan det gå veldig mye av i en reel situasjon, ha med flere ruller
– Sterile kompresser til å legge over sår før bandasjen settes på
– Trekanttørkler til å lage fatle eller bruke som bandasje
– Skylleveske og pyrisept til sårvask
– Sårvask servietter til rensing av sår og egne hender
– Plaster til små sår
– Førstehjelpssaks
– Hansker i latex eller plast
– Samsplint spjelk til bruk ved benbrudd eller vrikking av ledd
– Et sortiment av smertestillende som Ibux og Paracet

Et triks er å ha ekstra hodelykt, fyrstikker, batterier og varmeposer i førstehjelpsskrinet. Varmeposene er gode å ha når faren for hypotermi er til stede og de kan også brukes til å holde liv i en smarttelefon når det virkelig gjelder.

I tillegg til dette har jeg en vindsekk til å søke ly fra elementene. Vindsekken har plass til flere personer eller det kan brukes til å pakke inn en skadet person i en slags “taco-wrap”. Vindsekken er laget for å reflektere varme og sammen med et liggeunderlag er dette livreddende utstyr. Ikke bare er dette livreddende utstyr, men det er også riktig trivelig å bruke den ved matpauser på land.

Førstehjelpsutstyret skal hovedsakelig stoppe blødninger og holde en person varm til hjelp utenifra kommer.

Når du venter på hjelp utenfra må du si i fra hvor du befinner deg. Telefon og VHF kan brukes for å oppgi kartkoordinater eller stedsnavn. Det finnes også apper som oppgir koordinatene du befinner deg på. Det er kanskje unødvendig å si det, men telefoner kan gå tomme for strøm, mangle dekning eller bli så kalde at de ikke fungerer. Kart og kompass imidlertid krever kun at du følger med på hvor du er og at du kan lese stedsnavn eller koordinater. Har du veldig lyst så kan du skaffe deg en nødpeilesender. Denne kan sende melding til alarmsentraler via satellitt om hvor du befinner deg.

For å løse hendelser ute på vannet må du ha med deg en utstyr festet på kajakken eller i vesten. Noe de fleste har er taueline. Gjør deg kjent med denne ved å teste den ved jevne mellomrom. Tauelina fungerte kanskje godt for et år siden, men det er ingen garanti for at den fortsatt gjør det. Tauelina skal være klar til å festes på en annen kajakk i løpet av noen sekunder. Er den ikke det bør du finne ut av hvorfor og utføre utbedringer. I tillegg til lang taueline bør du ha med en kort taueline med to karabinkroker som er festet foran på dekk eller som en cow tail festet til vesten. Denne skal bl.a. brukes til å raskt taue kajakk eller menneske bort fra en fare. Igjen gjør deg kjent med utstyret og bruk det regelmessig.

 

Reparasjonsutstyret skal kunne midlertidig fikse problemer som hull i kajakk og ødelagt senkekjøl.

Man kan utføre mange midlertidige reparasjoner av kajakk og utstyr på vannet. Dette er veldig praktisk hvis det å lande er umulig p.g.a. vær eller fordi det ikke finnes landingssteder der du er. Har du følgende i vesten kan du løse mye på vannet:
– Denso tape. Laget for å tette vannrør. Tapen fungerer i det våte element og kan midlertidig tette lekkasjer i kajakken.
– Nøttepirker. Brukt av klatrere for å pirke ut sikringer. Kan også brukes til å pirke ut senkekjøler som har låst seg fast.
– En stropp. Brukes til å tvinge inn en senkekjøl som har låst seg fast i ut-posisjon.
– Vanntett duk og strikk. Brukes hvis man mister en luke. Fest duken over luka og stram strikken rundt.
– Plast folie. Del en rull med plastfolie i passende størrelse. Kan brukes til å surre rundt en kajakk for å tette en luke eller små lekkasjer i skroget. Kan også brukes til, blødninger, brannsår, fatle eller lage tau.

Selv om jeg har dette i vesten tar jeg også med et større reparasjonskit i kajakken til bruk på land. Her har jeg:
– Hurtigepoksi
– Glassfiber
– Skiftenøkkel
– Superlim
– Sandpapir
– Gelcoat
– Gaffatape
– Multiverktøy
– Skruer og muttere

Selv med alt dette utstyret har du god plass til alt du trenger for overnatte ute, mat og drikke, klær, fotoutstyr og mye mer. Jeg har fått bruk for nesten alt reparasjonsutstyret på turene mine. Førstehjelpsutstyret har jeg heldigvis sjeldent fått bruk for, men det er uansett alltid med da jeg vet jeg kommer til å få bruk for det før eller siden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.